Pages

28.10.10

~Kelainan di hari lahirmu Mak..~

"Bila Mak Abah ke sana?"

"Katanya mungkin dalam bulan 11. Mungkin antara yang akhir gak la..."

"Ohhh"

"Gayanya Mak tak dapat la nak sambut Birthday Mak kat sana."

"Takpelah. Leh sambut dengan Adik2. Tin jelah yang tak ada pun..."

Itulah antara perbualanku dengan Mak masa bulan Ramadhan baru2 ni. Masa tu Abah dan Mak baru dapat keputusan yang mereka dapat mengerjakan ibadah haji tahun ni (Alhamdulillah). Satu penantian dan usaha yang lama, dalam mengumpulkan duit dan juga mencari masa yang sesuai ke Tanah Suci.

Jelas terpancar kegembiraan dan kesyukuran pada wajah Abah(walaupun masa ni Abah kat pejabat, tapi boleh dibayangkan) dan Mak masa dapat panggilan telefon daripada pihak Tabung Haji sehari sebelum kepulanganku ke sini. Masa tu aku tengah membantu Mak masak untuk jamuan kecil-kecilan sesama jiran yang kebanyakannya suri rumah juga.

Sehari selepas aku sampai sini (hari Jumaat), pada mulanya aku tak ada pun terfikir nak telefon rumah, sebab masa tu aku dah maklumkan yang aku dah selamat sampai sini. Tapi, tiba2 rasa saja nak telefon. Dan...

"Mak....."

"Tin, Mak dapat gi haji 19hb ni. Ni Mak nak telefon Mak Cik Jaki. Tadi Mak baru telefon Embah. Banyak benda nak kena bereskan lagi ni..."

"Ohhh. Hmm, takpelah, nanti Tin telefon lain kali."

Masa tu, cepatnya. Aku tengok semula kalendar. Oh, masa tu, Aqila dah habis PMR. Tapi, rasanya Adik periksa akhir tahun, belum mula lagi masa ni.

Pada malam Abah dan Mak bertolak dari rumah ke Kelana Jaya, aku telefon handset Abah. Masa tu jiran kami yang hantar Abah dan Mak ke sana. Alhamdulillah, banyak urusan Abah dan Mak yang dipermudahkan-Nya. Tapi masa tu Abah dan Mak minta aku tunggu SMS daripada Abah. Dan lepas dapat SMS, aku telefon Abah dan Mak.

"Mak, lepas gak kan hajat Mak nak sambut Birthday kat sana..."

"Ha, tulah. Mak pun tak sangka gak..."

"Tapi, adik2 tak dapatlah nak sambut birthday Mak..."

"Takpe, Abah kan ada."

"Haha. Ohhh, sambut berdua je ye.."

"Hehe....."

********
Mak, SELAMAT HARI LAHIR. Moga usia dan rezeki Mak sentiasa diberkati-Nya. Tambahan tahun ni, moga Mak dan Abah peroleh haji yang mabrur. Moga semua urusan ibadah Mak dan Abah dipermudahkan-Nya.

Jarak masa dan tempat kita dah dekat, cuma tak dapat nak jumpa je. Doakan kami adik beradik sentiasa sihat, dan berada dibawah lembayung rahmat-Nya.

(Walaupun tahu yang mungkin Abah dan Mak tidak dapat buka blog Tin untuk sementara waktu ni, tapi Tin tetap akan menulis dan bercerita. Mungkin masa Abah dan Mak dah habis tunaikan ibadah haji, agaknya dah banyak dah yang Tin tulis.)

Abah dan Mak. Lepas makan2 sempena birthday ku pada raya ke 3, resultku dapat masuk clinical year, Arah dapat tawaran pre-Russia (aviation kat MIAT), result 1st year exam A-level Arip kat KMS, result percubaan PMR Qila, result ujian bulanan Adik, dan juga sempena Abah dan Mak dapat tawaran tunaikan ibadah haji tahun ni. Alhamdulillah.

20.10.10

~The eyes and the mind..~

"The eyes cannot see what the mind doesn't know.."

Ni kali kedua dengar quote ni daripada mulut Professor. Realitinya, memang ye, kita takkan melihat sesuatu itu kalau minda kita tak tahu apa2.

Aku bagi contoh, yang pernah diberi oleh Prof Tarek Qaritim masa kelas Skills 3rd year dulu. Dalam satu slideshow, beliau masukkan gambar sebiji buah limau. Dan beliau tanya kami sekelas apa yang kami nampak pada buah limau tersebut. Jawapannya,

"It's orange in colour."

"It's shape is round."

"It's surface are a bit rough."

Bla3 etc.....

Macam2 yang kami jawab masa tu. Dan semuanya memang ciri2 yang paling jelas dan yang semua orang tahu tentang buah limau. Tapi, menurut Prof Tarek, mereka yang tahu pasal limau ni, boleh tahu rasanya melalui pusatnya (umblicus) samada manis atau masam. Tak semua orang tahu macam mana nak tahu pasal rasa limau ni.

******
Begitu juga buat yang bakal bergelar DOKTOR. Ataupun gelaran yang lebih sesuai, as a medical students. Setiap kali dapat pesakit, sejak dari langkah kakinya yang pertama masuk ke kelas kami, kami perlu melihat dari atas sampailah ke bawah, kalau pesakit ni ada apa2 kelainan (ini yang dinamakan general look). Dari general look ni, macam2 yang sepatutnya boleh dikumpulkan. Tapi, mata tidak akan melihat apa yang minda tidak tahu. Kita tak akan dapat melihat sesuatu kelainan itu jika kita tidak tahu apa yang patutnya dilihat. Apabila Prof mula terangkan satu per satu apa yang sepatutnya kita tengok, masa tu rasa.. oohhhh camni ke. Hehe.

Masa buat abdominal inspection pun, kami diminta untuk tengok dari kaki pesakit (dalam keadaan berbaring). Dan kena bagi komen apa yang kami lihat pada ketika itu. Dan antara item yang perlu disebut (ni antara contoh kes yang unit aku pernah dapat) :-

By abdominal inspection, the patient abdominal contour is normal. The subcostal angle is also normal. The flank is empty (normal). The suprapubic area shows no bulky distension. There is normal hair distribution (male patient). For the umbilicus, it is inverted (normal) at its normal position. There is no discharge or nodules at the patient's umbilicus. The skin surface is smooth (no scars or burns).

Kalau ikutkan, memang kelihatannya abdomen pesakit ni normal. Ni hanyalah latihan kami supaya kami dapat biasakan diri untuk mengisi examination sheets. Sebenarnya pesakit ni sakitnya di kelangkang (Inguinoscrotal hernia).

Kalaulah aku tak tahu apa yang sepatutnya perlu ditengok pada badan pesakit ni, terus terang, aku rasa aku dah cakap merapu merapek je. Tapi apabila sudah diberi guidelines, secara teratur dan sistematik daripada Prof, barulah mindaku tahu, yang sepatutnya mataku perlu melihat aspek2 tertentu, untuk mengesan sebarang kelainan pada badan pesakit itu.

******
Sebenarnya, minda dan mata kita, biasanya selari. Memang mata kita tidak akan tengok, apa yang minda kita tak tahu atau tak kenal. Pengalaman masa dalam tahun 1 dulu :-

Pertama kali masuk kelas, oh, ramainya orang dalam kelas aku (80 orang). Tapi masa tu aku hanya duduk dekat2 dengan kawan2 yang sama prep dari Shahputra dulu, sebab hanya diorang sahaja yang aku KENAL (jadi hanya diorang sahaja yang aku NAMPAK). Seolah-olah orang lain yang aku TAK KENAL tidak wujud dalam kelas itu.

Tapi bila dah makin lama, apabila dah bertaaruf dengan mereka semua, kenal nama dan wajah mereka, barulah aku tahu, mereka wujud dalam kuliahku. Ini kerana mindaku sudah tahu, siapa yang aku nampak atau lihat itu. Mata sudah melihat apa yang minda kita kenal.

Dan apabila dah tahun 4, dah jadi kenal sangat2. Yelah, kadang2 sampai perangai atau habit kawan2 pun dah boleh tahu. Hehe.

*******
Sebenarnya banyak perkara menarik sejak masuk tahun klinikal. Dan banyak perkara baru yang dipelajari dan dihadapi. Cara belajar pun berubah, tak macam masa tiga tahun pertama dulu. Kematangan dan kekuatan mental sangat penting dalam menghadapi situasi2 di hospital. Untuk kami di sini, language barrier perlu diatasi dengan bijak. Bergantung pada individu nak ambil inisiatif macam mana.


Alhamdulillah, berkesempatan juga nak update blog ni. Dah lama rasanya aku tinggalkan. Ada masa idea ada, ayat tak ada. Kadang2 ayat ada, tapi, ada perkara lain yang lagi penting perlu diutamakan. Alhamdulillah malam ni ada sedikit kelapangan waktu untukku berkongsi dan bercerita di sini. Mungkin lega kerana assignment pertama untuk tahun ni dah pun lepas tadi. Dan esok pula kelas sampai pukul 12 sahaja. Tapi, apapun, perlu mencari cara yang efektif untuk study. Moga dipermudahkan segala urusan oleh-Nya.. ;)

7.10.10

~Clinical year...pheeuuwwww..~

Sebulan tak update blog. Errrr, sekarang dah mula nak masuk sindrom mengabaikan blog. Hehe.

Clinical year yang sangat mencabar, best, menarik, dan penat. Dengan rutin setiap hari balik pukul 4 (kecuali hari Khamis...yeahh), pelbagai ilmu dan pengalaman ditimba. Walaupun baru mula seminggu, tapi sudah berhadapan hampir 8 kes pesakit (kebanyakannnya kes hernia dan juga yang berkaitan dengan thyroid). Untuk minggu ni baru belajar ambil history dan complain daripada pesakit. InsyaAllah minggu yang akan datang ni pula, akan mula belajar untuk buat general examinations.

Baru terasa macam student medik. Kalau sebelum ni, belajar teori dan juga praktikal yang 'disuap' oleh para professor, kali ni, kena banyak buat self-learning dan juga jumpa pesakit tiap2 hari. Lectures sekarang ni professor banyak bagi heading points je. Yang selebihnya, cari sendiri kalau nak lagi faham.

Kalau clinical pula, diterangkan oleh Dr dahulu serba sedikit dan bergantung pada Dr untuk memberi kami peluang samada untuk inspect, palpate, percuss (pernah diminta percuss pesakit thyroid goiter). Ada seorang pesakit ni kami jumpa, esoknya kena operate. Dan kebetulan pagi tu kami tiada apa2 dalam jadual. Jadi dapatlah peluang masuk operation theater (OT). Sempatlah kami tengok proses anaesthesia (bius), dan juga persiapan Dr dan jururawat bertugas. Rasa macam kagum sebab salah satu Dr yang pernah ajar kami dalam round yang buat operation ni. Tapi kami sempat tengok sekejap sahaja sebab ada lecture pula selepas tu.

Setakat jumpa pesakit ni, sangat2 diakui masalah penguasaan bahasa Ammi masih lagi lemah. Kalau setakat nak beli barang kat pasar atau urusan dengan Baba, Alhamdulillah ok walaupun ada juga yang tak faham. Tapi bila masuk nak ambil history pesakit, dan yang paling utama complain pesakit, ni yang bermasalah. Macam status kawan kat FB baru2 ni, 'Macam itik cakap dengan ayam'. Tapi terima kasih kepada Dr resident kami, sebab, dia ni berstrategi sikit. Biasanya bila nak masuk sesi kedua (pukul 2-4), pesakit akan masuk dulu, Dr akan masuk kemudian. Dan dah dipesan untuk ambil apa2 yang boleh diambil. Mujur salah seorang dari kami boleh dikatakan fasih. Dan dapatlah kami ambil history dan sedikit sahaja complain pesakit. Dua tiga kali juga kena buat camni. Apabila Dr masuk, Dr betulkan balik apa yang salah dan juga tambah lagi point2 tambahan yang penting dan berguna.

Kelas Anaesthesia pagi tadi pula, best. Hehe. Masuk OT yang kosong, dan berta'aruf suai kenal dengan mesin2 dan juga segala benda yang digunakan untuk anaesthesia. Dan juga diberi peluang untuk menghidu dua jenis anaesthesia di situ. Cumanya kepenatan kena berdiri dua jam. Tapi fikir balik, kalau operation panjang, ada ke peluang nak duduk? Hrmmmm.

Overall seminggu ni, semuanya best2. Cuma yang tak tahan, memang sangat2 penat la. Kena cuba adapt semua ni. Tapi lepas ni Internal Med lagi sibuk dari Surgery. Huhu.

Terasa begitu cepat masa berlalu kerana tanpa disedari, sudah separuh perjalanan ini ditempuhi. Tinggal lagi separuh je. InsyaAllah dah tak lama dah. InsyaAllah. ;)