Pages

25.3.11

~Seminggu...~

Alhamdulillah, dah hampir seminggu kami semua pulang ke sini. Mungkin ada antara kami, yang lebih dari seminggu, dan ada juga antara kami yang belum sampai seminggu. Tapi apa pun, kebanyakan kami semua selamat sampai sini, menyambung semula segala yang tertunggak.


Apa perkembangan terbaru di sini????


Masa dalam perjalanan balik dari Cairo ke Alex, ustaz yang mengiringi kepulangan kami sekadar bercerita ringkas. Parlimen sudah dibubarkan. Ketika kami sampai, masa tu pungutan suara baru sahaja dibuat. Apa keputusannya, Wallahu'alam. Moga ianya yang terbaik buat warga Misriyyin. 


Curfew = Perintah berkurung (Qila salah dengar, cakap perintah berbaju kurung..hehehe), masih lagi ada, bermula pukul 12 tengah malam sampai 6 pagi. Tapi bagi kami pelajar akhawat = perempuan, disarankan untuk berada di rumah sebelum Maghrib, dan tidak keluar jika tiada hal yang mendesak. Ustaz tu cakap, jika ada demo sekalipun, mereka tidak akan mengganggu kami warga asing, tapi yang mengancam keselamatan kami, ialah saki baki penjenayah yang mungkin masih lagi bebas. Jadi, semua diminta sentiasa berhati-hati.


Alhamdulillah, setibanya di Alex, dan lepas sampai rumah, berita mengejut yang diterima, esoknya kami sekuliah akan ada kelas revision OSCE, yang diawalkan seminggu. Tak sempat nak rehat betul2, saya sudah ke library dan kelas. Tapi, mungkin disebabkan perubahan cuaca yang agak mengejut, semalam saya ter'demam'. Tapi, hikmah di sebalik demam, hilang rasa pening kepala yang saya alami, sejak balik semula ke sini. Mungkin lepas ni, saya boleh study dengan lebih tenang dan selesa. 


Hari kedua saya dan housemate, Zatil ke library fakulti, untuk study sebelum kelas revision, kami semua terkejut dengan bunyi bising2 di ruang legar bangunan CC (Convention centre). Berpeluang jugalah kami semua di sini, nak tengok mahasiswa, dan mahasiswi Misriyyin, buat demonstrasi. Menurut senior, katanya nak minta Vice dean turun. Dan juga adalah terungkit tentang ketidaksamaan layanan antara mahasiswa Misriyyin, dan juga mahasiswa antarabangsa, terutamanya kami mahasiswa Malaysia.


Saya tak pasti kalau semua permintaan mereka dalam demo hari tu diterima atau tidak, kerana masa tu kami semua dah kena bergerak ke hospital. Di hospital lak, pesakit2 yang kebanyakannya sama, seperti masa sebelum cuti dahulu, seronok tengok kami datang belajar semula. Ada yang masih ingat lagi kami, angkat tangan dan senyum kepada kami. Prof dan doktor resident juga, terpaksa sabar mengajar kami, memandangkan kami semua dah lama tak praktis skills, dan juga ingat2 lupa apa yang berkaitan dengan cases yang diambil.


Cuaca, sepanjang seminggu, kejap panas sejuk. Tapi anginnya, huhu, sejuk sangat, walaupun matahari terik. Mungkin sudah mula perubahan musim sejuk kepada musim bunga. Dalam rumah, memang sejuk, masih lagi pasang heater dalam bilik. Harga barang pula, errmmm, tak tau nak cakap macam mana. Ada yang naik, dan ada juga yang turun, dan ada juga yang tak berubah. Tapi, naiknya, naik dalam 50 piasters gak la. Sebenarnya, ingatkan, harga barang banyak turun.


Apa pun, Alhamdulillah sepanjang seminggu ni, tiada apa2 yang berlaku, melainkan demo dalam universiti, dan juga mungkin, berlaku demo2 kecil di luar sana, namun tidak mengganggu ketenteraman kami. Cuma, sebagai langkah berjaga-jaga, kami semua mesti menjaga keselamatan diri dan juga harta kami daripada penjenayah, atau lebih spesifik lagi, perompak.


Sekarang ni, tugas saya dan juga rakan2 seperjuangan, hanyalah study dan study dan study, dan dalam masa yang sama, tidak mengabaikan tanggungjawab yang wajib dilaksanakan. Buat adik2 juniors pre-clinical, mereka sudahpun bakal memulakan semester baru mereka hari esok. Namun bagi kami seniors clinical year, ada peperiksaan menanti, sebelum dapat memasuki semester baru, InsyaAllah pada pertengahan April nanti. Doakan kami semua ;)


*****
Sekadar berkongsi petikan artikel menarik di sini. :-



"Wahai tabib, apakah kamu punya ubat yang mampu membersihkan dosa dan menyembuhkan penyakit hati? "

Kemudian, si tabib itu menjelaskan:

"Ambillah sepuluh macam ramuan: 

  • Ambillah akar pohon fakir bersama akar-akar pohon tawaddhu' (kerendahan hati),
  • Campurkanlah padanya tumbuhan taubat,
  • Taruhlah ke dalam bekas keredhaan,
  • Tumbuklah dengan penumbuk qana'ah,
  • Masukkan dalam kuali taqwa,
  • Lalu tuangkanlah padanya air malu,
  • Didihkanlah dengan api mahabbah,
  • Tuangkanlah ke dalam gelas syukur,
  • Kemudian kipaslah dengan kipas harapan,
  • Lalu minum dengan sudu pujian.


Sesungguhnya jika kamu mengerjakan hal itu, maka akan menjadi ubat bagimu dari semua penyakit dan bencana di dunia dan di akhirat." 

- Dipetik daripada Kitab Nashaihul 'Ibad, Imam Nawawi

Selanjutnya boleh di baca di sini. ;)

21.3.11

~Belajar untuk menerima....~

Insan.... Mudah lupa.....


Saya adalah seorang insan......


Maknanya, saya juga seorang yang mudah lupa....


Apabila datang sebuah dugaan, saya terlupa untuk bersyukur, lantaran terus mengeluh.


Apabila datang sebuah kebahagiaan, saya terlalu asyik dengan kebahagiaan itu, sehingga saya terlupa untuk berterima kasih pada-Nya.


Apabila saya berhajatkan sesuatu, saya terus berusaha dan berusaha untuk mendapatkannya, sehinggakan saya terlupa, untuk meletakkan tawakkal saya selepas saya berusaha.


Dan dalam banyak keadaan, saya terlupa, untuk menerima semua yang telah ditakdirkan kepada saya......


Sehinggalah.......


Saya tahu, semua yang berlaku, saya perlu belajar dan belajar menerima.....


Saya perlu menerima semua perubahan yang berlaku....


Saya perlu belajar untuk menerima sesuatu hakikat....


Saya perlu belajar menerima, bahawa tidak semua perkara yang saya ingini, akan saya dapat....


Saya perlu belajar menerima nasihat2 yang diberikan kepada saya...


Saya perlu belajar menerima kehadiran mereka di sekeliling saya, dengan ragam dan keletah masing2....


Meskipun, pada akhirnya, kita akan kembali seorang juga, di tanah perkuburan masing2, tapi sepanjang hidup kita di dunia, kita sentiasa berteman. Keluarga, sahabat, teman dan manusia2 yang juga sama2 hidup di atas muka bumi yang sama. Jadi, saya perlu belajar untuk menerima kehidupan bermasyarakat.


*****
Sekadar mengisi masa lapang petang, sementara merehatkan fikiran yang sedikit penat. Penat sebab jet lag lagi, dan penat sebab baru balik kelas revision.


Pengumuman juga, saya tengah deactivate FB. Perlu tumpukan perhatian kepada peperiksaan yang bakal mendatang, tapi jujur saya cakap, saya seronok kelas revision hari ni, walaupun tak berapa nak bersedia.


Walaupun FB deactivate, blog ni masih lagi bergerak, cuma tak sekerap manalah. Apabila datang mood, baru update. 


Selamat study ;)

12.3.11

~Dunia pun dah mula 'sakit2'...~

Sekarang ni saya ada di lobby hotel, dah bayar untuk wi-fi sehari, jadi baik gunakan sebaiknya. Hehe. Lagipun nak tengok emel dan FB, takut ada apa2 update lagi.


Sepanjang hari semalam, hujan langsung tak berhenti. Mula2 masa ikut Abah ambil Adik kat Seremban dan Jempol, hujan je. Duk kat front seat sebelah Abah yang tengah drive, menggigil je. Sejuk tak terkata.


Kemudian, balik ke rumah, kemas2 barang, tunggu Abah dan Arip solat Jumaat dulu, kemudian, bergerak ke Terengganu pula. Sepanjang jalan ni juga, hujan, lebat tak lebat, tapi tak pernah putus. Berhenti kat Temerloh sekejap, pun tengah hujan lebat. Best thing, payung langsung tak de dalam kereta. Hehe, tertinggal kat rumah dan kereta satu lagi. Adoi, redah hujan lah kami semua.


Dah sampai ke destinasi pun, hujan masih lagi belum berhenti. Dan masa itulah, kami semua dapat tahu tentang kejadian yang menimpa negara 'Matahari Terbit', Jepun. Gegaran 8.9 skala Richter, diikuti ombak tsunami setinggi 10 meter. Hasilnya, padang jarak, padang tekukur. Tiada apa yang dapat dilihat, melainkan kemusnahan.


Sebelum ni, gempa bumi di Christchurch, New Zealand. Tahun lepas pernah berlaku gempa di sana. Tahun ni terjadi lagi. 


Di Malaysia sendiri pun, banjir di sana sini. Begitu banyak bencana alam yang berlaku sekarang ni. Bumi dan alam sekarang ni dah mula masuk fasa 'sakit2'. Cuma tengok pada teruk atau tak je.


Manusia sakit, ada penyakit, yang ada ubat dan penawarnya. Kalau bumi sakit?


Wallahu'alam. Saya hanya mengeluarkan sedikit persoalan. Jawapannya, bolehlah masing2 fikirkan.


******
Keluar tajuk. Tarikh kepulangan saya, berubah lagi, tapi tak kompem. Paling terbaru, 19hb Mac, tapi akan kompem dalam hari Selasa ni. Errmmm, masalah sekarang ni ialah, nak dapatkan kebenaran mendarat di sana. Tu yang tarikh asyik nak berubah. Sabar sahajalah. Apa2 pun, doakan perjalanan kami pulang ke sana selamat dan lancar.


*****
Doakan juga sahabat2 yang berada di kawasan bencana selamat. Moga Allah sentiasa bersama dan melindungi mereka. Amiin.

9.3.11

~Jalan penuh berliku....~

Sejujurnya, sepanjang OPS Piramid, cuti kecemasan, sampailah OPS Piramid Reverse (kalau LORD dah namakan OPS Terkejut, OPS Mengejut, OPS Surprise, OPS Pocot dan macam2 lah), segalanya tidak semudah yang disangkakan. Boleh dikatakan, memang sepanjang tempoh ni, tahap kesabaran adalah tersangat tinggi.


Pada mulanya, semua diuji dengan bagaimana, bila dan di mana kami akan dikeluarkan dari Mesir. Versi pertama, guna jalan darat ke Libya (yang sekarang ni pergolakannya jauh lebih dahsyat daripada Mesir). Versi kedua, naik kapal laut TLDM semua. Dan akhirnya, seperti yang semua sedia maklum, kami semua dibawa keluar menggunakan kapal terbang ke Jeddah, dan kemudian ke Malaysia. 


Dah berada di Malaysia pula, dugaan bagi kami yang belum lagi menghadapi peperiksaan, ialah nak STUDY. Semua dalam keadaan tanda tanya, exam bila, bila nak balik ke Malaysia, tiket sponsor ke sendiri (kalau sendiri, memang cekik darah, sebab sebulan sebelum ni, tiket dah melambung dekat RM2000++ kot). Alhamdulillah, dapat hubungi Prof semua, dapatlah juga berurusan dengan Prof untuk exam. 


Timbul pula pelbagai persoalan, berkenaan visa. Macam2 versi ada. Pada asalnya, tiket dah sedang elok 17hb. Kemudian, nama hilang dalam senarai. Lepas tu, nama dalam waiting list pula. Dan ALHAMDULILLAH, moga inilah yang tetap, secara rasminya, saya balik 16hb. Tapi kan, saya seorang je dalam imarah saya yang balik pada tarikh itu. Dugaan juga tu, tak apalah, gayanya saya akan tumpang rumah kawan2 yang terdekat.


Alhamdulillah, jadual exam dan semester 2, dah diterima oleh pihak universiti. Alhamdulillah, sahabat2 satu batch juga, selesa dengan jadual itu, lagipun, itu adalah hasil gabungan daripada pilihan2 mereka juga. Apa2 pun, tengoklah di sana macam mana, moga tiada apa2 perubahan.


Untuk sampai ke hari ni, pelbagai yang mesti diharungi. Pernah sekali, saya tak menang tangan, perlu membalas mesej kawan2, perlu melayan call kawan2. Ada yang saya layan acuh tak acuh, ada yang saya teremo gak la, minta maaf ye kepada sesiapa yang terkena. Mungkin  sebab angin saya tidak berapa baik.


Saya berharap sangat, sekembalinya saya di sana, saya ingin 'lahir', menjadi seorang yang baru. Saya harap, saya dapat kawal emosi saya sebaiknya. Saya dapat mengawal diri saya dalam apa jua keadaan. Saya dah melalui segala macam dugaan di sini, jadi, mungkin saya boleh hadapinya di sana pula.


Kepulangan saya ke sana, dengan harapan, agar kami semua dilindungi, dan selamat. Keadaan di sana masih lagi tidak sebegitu baik, tapi, sekiranya kami pandai menjaga diri, InsyaAllah, selamat daripada segala yang tidak baik. Apa2 pun, teruskan berdoa, dan juga doa.


Exam masih lagi belum lepas. Itu je benda yang perlu difikirkan sekarang. Buku dah ada (baru dapat), cuma, masih lagi tidak dapat nak buka lagi. Mungkin, macam2 yang bersarang dalam fikiran. Apa2 pun, chaiyok, chaiyok, chaiyok. :)


Ok lah dulu. Tentang OPS Piramid yang tergendala, akan update kemudian. Mungkin bila dah balik sana kot baru nak update. Ni pun hanya sekadar luahan yang terpendam. 


PEACE <3