Pages

23.4.11

~Paediatrics..~

ALHAMDULILLAH, setelah sekian lamanya 'study leave' kami, akhirnya 2 minggu lepas, kami semua bolehlah merasa 'kemerdekaan' yang telah sekian lama kami semua nantikan. Walaubagaimanapun, apa jua keputusannya, ALLAH sahaja yang tahu, apa yang terbaik buat kami semua. Sesuai dengan berkat usaha kami semua selama ni. Debar juga menantikan keputusan yang belum pasti bila akan keluar, namun, moga doa dan tawakkal kami tidak putus2, sehinggalah hari keputusan keluar nanti.


Paediatrics = Perubatan Kanak2. Bagi yang tak berapa dengan kanak2, mungkin tidaklah begitu terasa apa2 sangat. Tapi bagi yang suka kanak2, memang mudahlah nak 'cair' dengan telatah dan gelagat manja mereka semua. Tapi, samakah gelagat kanak2 yang sihat walafiat, dengan kanak2 yang terlantar sakit, kadang2 sampaikan bernafas pun memerlukan bantuan alat pernafasan??


Aturan jadual untuk posting kali ni, terbalik berbanding posting lain. Clinical round (jumpa pesakit) pada waktu pagi, manakala kuliah pada waktu tengahari. Jadi, sampai2 bilik kelas yang berhadapan dengan wad kanak2 pada waktu pagi, bolehlah dengar tangis teriak mereka. Mungkin baru lepas kena cucuk ubat dengan nurse2. 


Tapi, ada juga yang sakit2, tetap cergas dan aktif. Macam adik Amir (8 tahun), yang kami jumpa minggu lepas. Dapat je hammer (jangan risau, hammer untuk doktor tak sebesar hammer untuk bertukang), terus dia main membayangkan seolah-olah dia bertukang. Sentiasa tersenyum dan tergelak, meskipun hakikatnya, dirinya sedang menanggung kesakitan yang mungkin dia sendiri tidak sedari (katanya adik ni sedang tunggu donor untuk transplantation), dan menanti penawar untuk menyembuhkannya.


Tips untuk memikat hati kanak2, gula2, biskut, jus, dan mainan. Ye, mungkin memang itulah pemikat hati untuk jangka masa pendek (untuk dapatkan kerjasama buat examination), tapi yang sebenar2 pemikat hati kanak2 ni ialah, perhatian dan kasih sayang. Nak pula tengah sakit, lagilah inginkan perhatian, terutama sekali ibu2 mereka di sisi. Rata2 semua kanak2 di wad, ditemani oleh ibu masing2. Rasa macam jarang nampak gerangan ayah, mungkin sebab waktu pagi, ayah2 semua pergi mencari nafkah menyara keluarga.


Berhadapan dengan kanak2, memang seronok, sebab mereka ni comel, manja dan banyak keletah, tapi hakikatnya, tak semudah itu. Yang masih kecil bayi, perlu dijaga dan diberi perhatian sentiasa, khuatir terjadi apa2 kemalangan yang tidak diingini. Apabila dah mula dapat 'mulut' (dah pandai bercakap), dan dah mula pandai bertanya, masa nilah kritikal untuk kita berikan perhatian.


Walaupun mungkin, pada kita, "ala, korang budak2 lagi, tu semua hal orang dewasa..", jawapan itu cukup menunjukkan, yang kita tidak tahu apa2. Masa ni, apa yang mereka nampak, dengar, rasa, alami, semua itu akan menjadi persoalan. Dan tempat untuk ditujukan soalan2 mereka, adalah kita, yang sudah ada pengalaman, ilmu, dan sudah dewasa.


Pernah sekali, adik kecil saya, kalau tak silap masa dia darjah 2, tanya soalan pada saya, "Kenapa Nabi Adam manusia pertama di dunia??". Ketika itu, saya, terkejut. Tetapi, saya cuba juga jawab soalan, cerita serba serbi kisah Nabi Adam yang diturunkan dari syurga ke bumi kerana kesilapan baginda. Dan ketika itu, saya tersedar, Adik sudah mula pandai berfikir dan membuat persoalan. Sejak itu, apa jua soalan yang Adik tanya, saya akan cuba jawab. Terdetik rasa sedih, sekiranya saya tak dapat nak jawab, sebab Adik dalam fasa belajar mengenal dunia. Sebagai kakak, dan juga saya pasti harapan Abah dan Mak juga, mahukan yang terbaik untuk perjalanan kehidupan masa hadapannya kelak.


Care, as they are your own...


Quote daripada Dr Doaa, pada hari pertama posting kami. Jadi, tugasannya, tidaklah semudah yang disangka. Bukan setakat gula2, biskut, jus semata-mata, tapi perhatian buat mereka. Itu yang penting buat kami semua yang sedang posting dalam Paediatrics. Minggu pertama round ni, InsyaALLAH boleh tahan lagi, sebab sekadar belajar perkara asas. Minggu hadapan, mungkin lebih mencabar, sebab dah mula ambil cases tertentu kanak2 di sini.


Moga urusan belajar kami dipermudahkan oleh-NYA...Amiin ;)

Kanak2 comel.... Adik (yang bertudung)..anak Kak Long Ilman (yang pakai baju putih), anak2 Abang Apis (Adif dan Damia)....Raya kedua 2010... ;) (ni semua anak sepupu, kecuali Adik saya..hehe)


p/s 1 - Perasaan nak jadi Paeditrician @ Pakar Kanak2 membuak-buak sejak masuk posting ni. Moga ianya menjadi nyata, suatu hari nanti, seandainya dikurniakan usia yang panjang, InsyaALLAH.


p/s 2 - Umur pesakit yang boleh dirujuk ke wad Paediatrics adalah dari sejak lahir sehingga umur 18 tahun (bukan setakat kanak2 kecil je ye).

22.4.11

~'Surprise' Mak..... :) ~

Mak, Abah, nanti sebelum mainkan lagu ni, pause dulu lagu yang de kat blog Tin, kat bawah tu ye.


Mesti Mak rindu nak dengar lagu ni (teringat masa cuti Mak menyebut dah lama tak dengar lagu ni.)




p/s - Nanti Tin emelkan ke Abah mp3 dia. Leh minta Abah pasang kat kereta or laptop ;)

4.4.11

~Hanya dengan sebuah senyuman... :) ~

Alhamdulillah, selesai sudah exam OSCE short cases (10 spots) Internal Medicine yang dicuakkan selama ni. Macam2 kisah dan ragam yang dialami saya sendiri, begitu juga yang diceritakan oleh sahabat2 lain. Maklumlah, exam ni, komunikasi 3 hala, antara saya dan pesakit, dan juga antara saya dan Professor yang memerhatikan kemahiran kami di setiap spot yang ada.


Beberapa hari sebelum exam, saya bertanya dan bertukar pendapat dengan sahabat2 yang sekarang ni dalam Surgery department. Mereka bercerita pasal exam OSCE ni, dan saya pula bercerita tentang exam OSCE Surgery yang pernah saya lalui dulu. Dan hasil tukar2 pengalaman ni, sedikit sebanyak, dapat memberikan gambaran untuk masing2 bayangkan, situasi pada hari exam nanti.


Sepanjang menunggu exam tadi, cuaknya, tak terkata. Menanti giliran kumpulan saya (kumpulan ketiga). Dalam masa yang sama, dah berapa kali pusing nota, dan juga menanti sesuatu pada handset saya. Pesanan Abah, Mak dan arwah Embah saya tak lupa amalkan. Huhu, cuak!!!!!!


Tibalah masanya saya masuk wad 1 (kumpulan kena pecah dua). Dan berikut adalah senarai spot yang saya dapat.....


Spot 1 : Palpate the spleen (memeriksa limpa dengan tangan). 
Pak cik ni sangat sakit (tak sampai hati nak buat deep palpation, sebab masa buat superficial palpation pun dia dah sakit). Tapi, saya lupa sangat nak buat point yang paling simple sekali.... Tutup semula bahagian yang kita palpate tu (sebab nak palpate, kena selak baju dia, dan saya lupa nak tutup balik bahagian tu). 


Sebab silap saya di spot 1 saya perasan awal2, jadi saya pastikan yang saya tak ulang lagi silap ni pada spot seterusnya.


Spot 2 : Examine the hand.
Pak cik ni ada tanda2 awal untuk Rheumatoid Arthritis. Tapi kan, saya tersasul kat sini. Saya tercakap "May I see your hand" in ENGLISH. Tapi lepas tu cepat2 cover balik cakap dalam Arab Ammi semula. Tak taulah Prof perasan ke tak. Hoho.


Spot 3 : Inspect the abdomen (periksa badan dengan mata). 
Bila ingat2 balik, saya lupa point, divercation of recti and hernial orifice, dan respiratory movement.


Spot 4 : Inspect the lower limb
Terus terang, saya tak berapa tumpu sangat untuk bahagian ni. Tapi mujur Prof bagi leading questions.


Spot 5 : Check the pulse
Pulse mak cik ni sangat2 lemah (hampir2 tak dapat rasa). Tapi bila buat equality (kesamaan nadi di dua2 belah), rupanya sebelah lagi tu lagi kuat. 


Spot 6 : Examine the thyroid
Ha, kes ni. Al kisahnya, kami dalam unit Nephrology hanya pernah dapat kes ni SEKALI sahaja masa round. Alhamdulillah, dengan pengalaman 'berguru' dengan Prof2 Unit Head and Neck masa posting Surgery dulu, saya aplikasikan examination untuk thyroid, yang pernah saya belajar masa Surgery dulu untuk pesakit ni. 


Spot 7 : Auscultate the chest (dengar bunyi nafas pada dada dan belakang dengan stethoscope).
Dengar depan belakang, tarik lepas nafas. Dengar bunyi 'rumah hantu' (description untuk mudah ingat). Dan di sini, saya lupa satu point. Lepas present result pada Prof, Prof tanya, where is the VR (Vocal resonance)?? Dan saya, alamak. Sengih2 kat Prof, "I missed it". Dan Prof bagi leading question untuk VR.


Spot 8 : Take the blood pressure.
Memandangkan pak cik ni, pakai baju lengan panjang, jadi lengan bajunya tak dapat selak habis, maka saya tak dapat nak letak cuff betul. Dan, saya terlupa, untuk deflate cuff tu.


Spot 9 : Examine the deep sensation of the lower limbs.
Ni lagi satu, sebab saya dengar bunyi tuning fork sejak tadi, jadi mindset, deep sensation = vibration (guna tuning fork). Sedangkan, deep sensation, termasuk joint movement and position (saya lupa nak buat, dan lepas tu saya teringat, tapi sebab saya dah tutup balik dah kaki pak cik ni dengan selimut, jadi saya tak dapat nak buat semula sebab Prof dah bagi soalan). 


Spot 10 : Auscultate the mitral area (kawasan degupan jantung paling kuat).
Mungkin ni, spot last saya, jadi soalan saya di sini agak simple la. 


Dari spot pertama, sampai spot terakhir, macam2 ekspresi Prof ada. Serius, dan yang manis dengan senyuman. Dan dua spot yang saya teringat lagi sampai sekarang....


Spot 2 dan Spot 7. Kenapa???


Sebab Prof ni sentiasa tersenyum. Tersenyum, dan memberikan respon yang positif, meskipun ada yang tersilap, tapi mereka tersenyum dan membetulkan silap itu. 


Bukan bermaksud Prof yang berwajah tegas dan serius, tak berikan respon yang positif atau marah kalau buat silap. Cuma, hanya dengan sebuah senyuman, perasaan cuak yang bersarang dalam hati, hilang. Keyakinan yang mula merudum jatuh, naik semula. Hanya dengan sebuah senyuman, saya berusaha lagi untuk buat yang terbaik, untuk yang seterusnya. 


Ye, dalam semua perasaan yang negatif yang kita alami, senyuman penawar yang terbaik. Baik kita yang tersenyum, mahupun melihat orang lain tersenyum. Dan hanya dengan sebuah senyuman, mampu menghilangkan segala gusar di hati.


Healing, a simple act of kindness brings such meaning, A smile can change a life let’s start believing, And feeling, let’s start healing.
(Healing by Sami Yusuf)

Saya yakin, pasti sahabat2 saya juga pernah rasa apa yang saya rasa, apabila menghadapi situasi exam seperti ini. Apa pun, memandangkan exam OSCE ni dah lepas, tawakkal kepada-NYA adalah langkah yang seterusnya. Dan jangan berhenti berusaha untuk yang akan datang.

Selamat menjalani imtihan ini dengan tabah, tenang dan sabar ;)

Nota Medik 1 : Rheumatoid arthritis
Penyakit autoimmunity, yang selalu menyerang bahagian sendi pada tangan dan kaki di kedua-dua belah (tidak akan melibatkan sendi tulang belakang). Kesakitan dan susah untuk bergerak lebih dirasai pada waktu pagi (morning stiffness). Pada mulanya, akan menyerang sendi yang paling hujung (Proximal interphalangeal = sendi tengah pada jari kita) dan akan naik sampailah ke atas. Terdapat Rheumatoid factor (antibodi) pada pesakit ni, memungkinkan pesakit ni juga akan menghadapi komplikasi pada kawasan lain (jantung, peparu, ginjal dll). Ubat yang kebiasaan diberikan, steroids (yang akan menyebabkan komplikasi lain pula, akibat pengambilan ubat ni dalam jangka masa panjang, contoh - osteoporosis).

Nota Medik 2 : Deep sensation test (Vibration, joint movement and positioning).
Mereka yang menghidap kencing manis (Diabetes mellitus), akan mengadu rasa kebas, sakit dan tak selesa, terutama sekali pada bahagian kaki. Pada mulanya, mereka akan merasai kebas dan sakit yang biasa2, kemudian akan sampai satu tahap, mereka akan merasai kesakitan dan kebas yang teramat sangat. Dan tahap terakhir, sakit tu hilang. Namun, kebanyakan pesakit akan salah anggap, kesakitan yang hilang ni, adalah sebab mereka dah sembuh. TETAPI sebenarnya, apabila sakit tu hilang, bermakna sensory function nya juga hilang sama (tak rasa apa2 pada kaki). Deep sensation test ni dibuat di kedua-dua belah kaki atau tangan, untuk lihat sejauh mana kawasan kaki dan tangan kita yang tak ada sensory function, kerana mungkin akan membawa kepada komplikasi lain pula (untuk langkah berjaga-jaga). Semua keadaan ni adalah Symmetrical Sensory Polyneuropathy (komplikasi kencing manis).



p/s 1 - Exam OSCE ni, sebenarnya banyak bergantung pada nasib, dan rezeki. Lain orang, lain kisahnya. Namun itu semua, adalah ujian yang disandarkan pada imtihan ini, daripada-NYA.

p/s 2 - Sesuatu yang saya tunggu pada handset dari pagi, akhirnya sampai juga petang tadi. Terima kasih Abah, Mak dan Adik2, kerana membuatkan Tin tersenyum :)

1.4.11

~Jejak cita~



Berdiri aku disini
Menatap mentari terbit lagi
Membawa cahaya menerangi hari
dan saat itu masih ku nanti

Kita sama punya cita
Yang menunggu dihadapan sana
Biarpun berliku ditempuh jua
Cekal dan tabah azimat jiwa

Tika ujian datang menduga
Tiada berputus asa dan kecewa
Andainya rebah bangkit semula
Berserah mengharap RahmatNya

Sama melangkah seiringan
Mengejar sebuah impian
Dengan semangat keyakinan
Menuju ke arah kejayaan
Bertekad penuh keazaman
gemilangkan pasti digenggaman

Jangan lupa memohon padanya
Tawakal boedoa sentiasa
Dialah penentu segala
Apa dikurnia ada hikmahnya

Disana tiada jalan yang mudah
Hanya yang sabarkan terus melangkah
Berbekal keimanan didada
dan usaha pasti akan berjaya... 
Berjaya

Lagu ini tentang kita......Tidak kira, jauh mahupun dekat kita mengembara....Tapi kita semua, berusaha untuk megejar impian yang sama :)


p/s - sebelum mainkan video ni, sila 'pause' kan dulu lagu di bawah blog ni.