Pages

27.5.11

~Detikan hati..~

Dalam sedar mahupun tidak, saya sudahpun hampir menghampiri pertengahan perjalanan semester kedua saya. Minggu ni InsyaALLAH saya akan berhadapan dengan 3 exam untuk 2 posting, (MCQ dan OSCE Tropical Medicine, dan OSCE Paediatrics). 


Nak kata saya sibuk, saya pun tak tahu apa yang saya beria nak sibukkan. Cuma, dapatlah satu pengajaran, JANGAN TANGGUH APA2 PUN KERJA ATAU TUGASAN, KECIL MAHUPUN BESAR (caps lock, sebagai satu ayat penegasan kepada diri sendiri). Namun ALHAMDULILLAH, semuanya sudah selesai sekarang, cumanya tinggal nak study semula. Periksa dah tak lama lagi ni (tapi ingat, study bukan untuk periksa sahaja, study untuk masa hadapan juga).


Detikan hati.
Dan rahsiakanlah perkataanmu atau nyatakanlah. Sungguh, DIA MAHA Mengetahui segala isi hati (67 ; 13)
Pernahkah, kita hanya sekadar terdetik, ataupun hanya menyebut sahaja dalam hati, keinginan yang kita hajatkan. Tapi disebabkan faktor2 tertentu, kita tangguhkan  dulu hajat yang kita inginkan itu. Mungkin pada kita, hajat itu, IMPORTANT, BUT NOT URGENT


Namun, ALLAH MAHA Mengetahui. DIA tahu apa yang kita detikkan dalam hati. DIA tahu apa yang kita inginkan dalam fikiran. Dan DIA juga tahu apa yang terbaik untuk setiap hamba-NYA. 


Daripada apa yang kita detikkan dalam hati, ALLAH tahu, dan ALLAH aturkan perjalanan yang terbaik, untuk kita dapatkan hajat itu. Kadang2, ALLAH makbulkan hajat itu, dengan cara SURPRISE, yang tidak dijangka. 


Namun, adakalanya, tidak semua detikan hati, kita akan dapat semudah itu sahaja. Perlu diusahakan, dengan usaha dan doa yang berterusan ataupun istiqamah. Sebab, ALLAH tahu apa yang terbaik, dan juga masa yang terbaik, untuk kita semua peroleh apa yang kita hajatkan atau detikan dalam hati.


Berdoalah, moga kita peroleh hajat atau detikan itu, dalam keadaan penuh berkat dan rahmat.
Setiap kali kita berdoa, ALLAH s.w.t akan menjawab doa kita dengan 3 cara, samada ALLAH menjawab, "Ya, AKU perkenankan". Atau "Ya, AKU perkenankan, tetapi bukan sekarang". Atau "AKU sudah menyediakan sesuatu yang lebih baik buatmu". Sesungguhnya ALLAH tidak pernah cakap tidak.....(copy paste status FB seseorang).
Mohonlah, agar detikan hati itu, bukan bisikan nafsu, ataupun hasutan syaitan. Berdoalah agar detikan hati yang suci lahir dari dalam hati, datangnya daripada ALLAH s.w.t, untuk kita fikirkan, usahakan, dan diletakkan pergantungan kepada-NYA.


Wallahu'alam.


p/s - Buat adik2 ku yang tersayang, Arif dan Arah, selamat menghadapi peperiksaan akhir persediaan kalian. Moga ALLAH sentiasa bersamamu. Buat Qila dan Adik, selamat bercuti, dan manfaatkan cuti sebaik-baiknya. Buat Qila, tahniah atas 3 subjek yang Qila dah dapat, dan moga subjek2 yang lain juga diberikan kejayaan. Buat Adik, tahniah, kerana berusaha dalam pertandingan Amal Islami. Ingat, setiap surah yang Adik hafal, bukan untuk pertandingan semata-mata, tetapi buat bekalan diri Adik kelak.


p/s 2 - Selamat menghadapi peperiksaan, bagi juniors tahun 3, dan juga ahli Legions of Renowned Doctors. Rabbuna yusahhil dan all the best ;)

0 tapak kaki: